Jonge Socialisten: Gemeenten en provincie moeten geld investeren in opwekking groene energie

Gemeenten in de provincie Groningen en de provincie zelf moeten meer geld steken in de opwekking van groene energie. Dit moeten zij mede bereiken door te gaan investeren in het plaatsen van zonnepanelen op daken van openbare gebouwen, volgens de Jonge Socialisten in Groningen.

‘Daken van openbare gebouwen zijn voorbeelden van ruimten die vaak nergens voor gebruikt worden maar absoluut wel benut kunnen worden. Het plaatsen van zonnepanelen op die daken is een uitmuntende wijze om dat te doen,’ aldus voorzitter Rico Tjepkema.

 

De gemeente Groningen heeft onlangs een voorbeeld gegeven van zo’n investering door te geld vrij te maken voor een lening aan MartiniPlaza, die met het geld 1.800 zonnepanelen laat plaatsen op zijn dak, voornamelijk om te voorzien in eigen gebruik. ‘Liever zien wij nog dat de gemeenten de ruimte op daken op zou kopen of zou huren, waardoor de zonnepanelen in eigendom van de gemeenten zouden blijven. Hierdoor kunnen huishoudens ook van de opgewekte groene energie genieten,’ aldus Tjepkema.

 

De oprichting van een overheidsbedrijf voor de opwekking en levering van groene energie zou hierbij volgens de Jonge Socialisten een goede vorm zijn om dat aan te pakken. Zowel de provincie Groningen als de gemeenten in de provincie zouden dan aandeelhouders zijn van het bedrijf.

Schrijver

Categorieën: Duurzaamheid, Economie, Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA