Jonge Socialisten testen toegankelijkheid van Herestraat

img_1870.jpg

Donderdag 14 januari hebben de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) actie gevoerd rond de toegankelijkheid van winkels in de Herestraat. Ze deden dit op dezelfde dag dat er in de Tweede Kamer gedebatteerd werd over het VN verdrag voor mensen met een handicap, ruim twaalf jaar geleden gesloten. Nederland heeft het verdrag nog steeds niet geratificeerd. ‘Dat is bizar’ stelt voorzitter Reinder Reinders. ‘Hierdoor zijn bijvoorbeeld winkelier nog steeds niet verplicht om hun winkel rolstoelvriendelijk te maken. Er wordt aldoor gesteld dat dit een te grote kostenpost voor de ondernemer zou zijn.’ De Jonge socialisten vinden dit een egoïstisch en onjuist argument. ‘Iedereen zou overal naar binnen moeten kunnen, ongeacht zijn beperking.’ Aldus Reinder Reinders.

Helaas gebeurt er maar weinig aan het probleem. ‘We snappen het probleem wel. men is zich niet bewust van de obstakels die mensen in bijvoorbeeld een rolstoel tegenkomen, omdat ze het zelf nooit ervaren. Maar probeer maar eens een dag in een rolstoel rond te rijden, je zal je verbazen.’

Om aandacht te vragen voor dit probleem hebben de Jonge Socialisten stickers meegenomen. Op winkels die goed toegankelijk zijn hebben ze een sticker op de ruit geplakt. Winkels die niet of slecht toegankelijk zijn hebben er niet een gekregen.

De Jonge Socialisten willen op deze manier winkeliers aanmoedigen die de kleine moeite hebben genomen om drempels weg te halen, zodat iedereen op eigen kracht binnen kan komen. ‘Gelukkig is het grootste gedeelte van de Herestraat goed te betreden in een rolstoel. Sommige winkels zijn helaas onmogelijk binnen te komen.’ Aldus Voorzitter Reinder Reinders.

 

Categorieën: Algemeen, Diversiteit & Emancipatie, Integratie

Jonge Socialisten in de PvdA