Jongeren GroenLinks en Jonge Socialisten in Groningen maken binnenstad toegankelijk

De politieke jongerenorganisaties de PvdA en GroenLinks in Groningen hebben drempelhulpen laten ontwikkelen, waarmee de binnenstad van Groningen een stuk toegankelijker wordt. De Groningen City Club, de ondernemersvereniging van de binnenstad, nam het initiatief op en betaalt, voor de helft financieel gesteund door de Gemeente Groningen, de helft van een standaard drempelhulp. Hiermee is een winkel al voor 25 euro toegankelijk.

Het aantal volledig toegankelijke winkels in de Groninger binnenstad is op één hand te tellen. Een groot probleem, vinden de jongeren van GroenLinks en de PvdA in Groningen. De ontoegankelijkheid van Groningen was de politieke jongerenorganisaties van respectievelijk GroenLinks en de PvdA al langer een doorn in het oog. Beiden testten al eerder de toegankelijkheid van de Herestraat, Oosterstraat en Oude Ebbingestraat.  Daarna maakten ze zelf drempelhulpen en doneerden deze aan winkels en horeca met een hoge drempel. Een drempelhulp is een stevige plaat van hout of metaal die tegen een drempel wordt aangelegd. Hierdoor kunnen rolstoelgebruikers een pand wél binnenkomen. ‘Toegankelijkheid is een mensenrecht,’ zegt voorzitter van de jongeren van GroenLinks Jasper Been. ‘Het is onacceptabel dat er nog zoveel problemen zijn in de binnenstad, en daarbuiten. Wij willen daarom verder gaan dan de mooie woorden die zo vaak worden gesproken over toegankelijkheid, en écht iets bijdragen.’

Op verzoek van DWARS en de Jonge Socialisten maakte De Verbinding BV daarom een prototype drempelhulp voor massalere productie. De Groningen City Club, de ondernemersvereniging van de binnenstad, schoof aan bij het initiatief en betaalt, financieel gesteund door de Gemeente Groningen, de helft van elke drempelhulp. Hiermee is een pand al vanaf 25 euro toegankelijk. Ondernemers in de binnenstad kunnen contact opnemen met de City Club om een drempelhulp aan te vragen. De politieke jongerenorganisaties sporen bedrijven in de binnenstad aan gebruik te maken van deze mogelijkheid.

‘Met deze mogelijkheid kan er op korte termijn een omslag in de cultuur in de binnenstad plaatsvinden. We zetten een eerste stap in het doorvoeren van maatregelen die toebehoren aan het in januari door de Tweede Kamer geratificeerde VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. We zijn de onacceptabele situatie van toegankelijkheid voor een selecte groep voorbij: iedereen zal zich voortaan welkom kunnen voelen in de binnenstad,’ zegt voorzitter van de Jonge Socialisten Rico Tjepkema.

De jongeren zijn blij met het enthousiasme en de bijdrage van de Groningen City Club. ‘Ondernemers denken vaak dat toegankelijkheid moeilijk en duur is, terwijl het dat absoluut niet zo is. De drempelhulpen zijn echter maar een deel van de oplossing. Toegankelijkheid zit hem ook in pinapparaten die verplaatsbaar zijn, lagere toonbanken en verplaatsbaar meubilair. De binnenstad moet toegankelijk worden zodat ook mindervaliden zich er kunnen ontplooien,’ aldus Jasper Oenema van de Jonge Socialisten.

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA