Op stap met Max Tauran

12299257_1731588230395442_4905799023394679071_n

Lieve leden, belangstellenden,

Terwijl mijn voeten wegzakten in de met bladeren beklede, drek-achtige grond van het Stadspark, keek ik naar boven waar de regen met bakken uit de hemel kwam vallen. Terwijl sommigen van ons liever beschutting zouden zoeken, werd ons verteld dat het de weersomstandigheden bijdroegen aan de realisatie van de ervaring die ons meegegeven zou worden. Al snel kwam ik erachter dat dit gegeven waar was en dat ik dat eerder betoogde punt van realisatie bereikt had. 

Op zondag 29 november jongstleden trokken wij, het bestuur van de Jonge Socialisten in Groningen vergezeld door Max Tauran, in warme kleren, doch koukleumend de stad in, een wat voor ons al snel een bijblijvende ervaring bleek te zijn tegemoet. Bij enige introductie vertelde Max ons dat hij zelf zeven jaar lang op straat heeft geleefd. Sinds hij zelf uit die situatie ontsnapt is, zet hij zich in voor initiatieven als ‘Gewoon een Kop Koffie’ en de ‘Broodjesronde’, waarbij hij dagelijks bezig is om de situatie van vele daklozen in Groningen te verbeteren. Tijdens deze tocht zou hij ons verscheidene aspecten van de in Groningen bestaande armoede laten zien.

Gedurende de vier uren die wij die dag met Max in de stad door hebben gebracht, heeft hij ons veel laten zien van de stad. Ditmaal keken we vanuit een heel ander perspectief naar onze geliefde stad, namelijk vanuit dat van iemand die het niet zo goed heeft als wij. Door de ogen van iemand die dagelijks zijn best moet doen om te overleven. Zo kregen wij voorbeelden van situaties waarin mensen al jarenlang op straat of in de natuur leven, zowel overdag als ’s nachts. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, ondanks het feit dat ik al kennis over beschikte van de situatie waarin een groot aantal dakloze individuen in onze stad verblijft, erg diep geraakt ben door wat ik zag en door wat mij verteld werd. Ondanks het gegeven dat wij in een welvaartsstaat of in een verzorgingsstaat leven, is er een te groot aantal mensen dat in erbarmelijke omstandigheden door het leven moet gaan. Een te groot aantal mensen dat niet dezelfde mogelijkheden heeft die wij hebben.

Omdat wij zien en erkennen dat er in deze kwestie een grote en essentiële taak ligt voor de politiek, voor de samenleving en met uitstek voor de sociaaldemocratie, halen wij dit thema de komende tijd vaker aan. De Jonge Socialisten Groningen vindt dat er meer tijd en aandacht besteed moet worden aan de levensomstandigheden van deze mensen.

Met vriendelijke groet,

Rico Tjepkema
Bestuurslid penningmeester, Jonge Socialisten Groningen

Categorieën: Cultuur, Wonen

Doe mee
Jonge Socialisten in de PvdA